Legitimerad psykoterapeut
Jag är legitimerad psykoterapeut med en grundutbildning som socionom. Jag har lång erfarenhet av samtalsterapi och behandling inom flera olika områden.
Att se framstegen hos mina klienter, där de börjar få hopp om sin framtid, sätter mål i livet, sätter gränser och ger mer utrymme för sina egna behov är det som ger mig glädje som terapeut. Jag är genuint intresserad av att hjälpa mina klienter skapa den trygghet de behöver för en personlig förändring och utveckling.
Om Zeynep Kavak
Jag är legitimerad psykoterapeut och har en socionomexamen som grundutbildning. Jag har lång erfarenhet av samtalsterapi och behandling inom olika områden. Jag har jobbat på kvinnojourer under många år som samtalsterapeut och kurator. Via samtalsterapi jobbade jag mycket med att hjälpa mina klienter att bygga upp sin självkänsla och få tillbaka livsgnistan hos kvinnor som levt i våldsamma relationer, både från partner och familj.
Jag har även jobbat inom Barn- och ungdomspsykiatrin (BUP) som samtalsterapeut med fokus på barns lidande, där många var hemmasittare och led av psykisk ohälsa. Jag höll även stödsamtal med föräldrarna.
Att se framstegen hos mina klienter, där de börjar få hopp om sin framtid, börjar sätta mål i livet, att sätta gränser och ge mer utrymme till sina egna behov, eller att se en ungdom våga gå till skolan igen och söka kontakt med sina föräldrar är det som gör att jag tycker om min roll som terapeut. Min styrka är att jag är genuint intresserad av att hjälpa mina klienter och är bra på att skapa trygghet hos dem. Jag är bra på att lyfta upp deras styrkor och inte brister och att inte vara dömande. För mig spelar det ingen roll hur stor eller liten problemet är, jag har fokus på din upplevelse av din psykiska hälsa och lidande och att hjälpa dig med det.
Varför ska vi söka terapi?
Det kan vara bra att söka hjälp hos en terapeut när man känner sig orolig, ledsen, ängslig, stressad, deprimerad och ensam eller upplever sömnsvårigheter under en längre tid. Dessa symptom som vanligtvis betecknas som psykisk ohälsa kan drabba många människor under livets gång. Orsaker till psykisk ohälsa kan vara arvrelaterade, dvs de medfödda egenskaper som vi ärver av våra förfäder eller miljörelaterade, dvs den sociala miljön där vi lever och interagerar med andra människor. Psykisk ohälsa som ofta uppstår som reaktioner på icke-önskvärda och obehagliga händelser kan ge upphov till lidande inte bara för den drabbade individen själv utan också individens omgivning. Konsekvenserna av psykisk ohälsa kan vara många. Exempelvis kan det ofta bli svårt för den drabbade att sköta sitt skolarbete eller sina arbetsuppgifter på jobbet samt upprätthålla och förvalta sina sociala relationer med andra människor på ett fungerande sätt. Sålunda bedöms psykisk ohälsa av många yrkesutövare och politiker som en viktig och ständigt återkommande samhällsfråga. Alternativet till icke-fungerande relationer kan bli isolering och socialfobi i stället.
Därför är det avsevärt viktigt att den drabbade individen tar hjälp av någon terapeut i rätt tid. Kom ihåg också att söka hjälp är en samhällsrättighet för oss.
Vad erbjuder jag?
I mina terapeutiska tjänster ingår huvudsakligen individuella terapisessioner för vuxna och par samt barn från sju år. Mina terapeutiska metoder är målinriktade, dvs att de är anpassade till dina unika behov och målsättningar om patient. Hos mig får du tillgång till en trygg och förtrolig terapimiljö där du kan utforska dig själv, dina närstående förbindelser samt din universella omvärld med relaterade funktionella och dysfunktionella livsmönster. Mer specifikt går min terapimetod ut på att jag som psykoterapeut och min patient bildar någon form av bilateral och symmetrisk gemenskap för att vi ska tillsammans bearbeta negativa och destruktiva tankemönster och i enlighet därmed utveckla fungerande, hoppgivande och hållbara hanteringsstrategier och lösningar. Det slutgiltiga målet är att du ska hitta balans och gynnsam tillvaro i livet.
Mot slutet av behandlingen kommer vi (jag och du som patient tillsammans) att sammanfatta terapiprocessen i sin helhet för att därtill formulera en plan för hur du ska kunna bibehålla de framsteg som gjorts. Vi kommer också att diskutera en uppföljnings- eller implementeringsplan, dvs hur du fortsättningsvis ska kunna använda dig av terapins förvärvade verktyg och resurser för att du ska arbeta med dina mål på egen hand och för att säkerställa en fungerande och utvecklingsorienterad tillvaro.